Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği her yıl 24 Kasım’da verdiği Mustafa Necati Öğretmenlik Onur Ödülü’nü 2020’de Dr. Niyazi Altunya’ya vermeyi kararlaştırmıştı.  Geçtiğimiz yıl düzenlenmesi planlanan ancak küresel salgın nedeniyle ertelenen 2020 Yılı Tören, YKKED Ankara Şubesi önderliğinde 2 Mart Cuma günü Çiğdem Mahallesi Can Yücel Parkında (Ankara) yapıldı.


Tören, saygı duruşunun ardından YKKED Ankara Şube Başkanı Dr. Alper Akçam’ın konuşmasıyla başladı. Şube Başkanı konuşmasında Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği olarak Köy Enstitüleri kültürünü yeni kuşaklara anlatmak ve benimsetmek amacında olduklarının altını çizdi. Akçam konuşmasında, Dr. Altunya’ya hitaben ”İyi ki varsınız. Işığınız hep yolumuzu aydınlatmaya devam etsin değerli öğretmenim.” dedi.

Törende konuklar arasında ilk sözü Niyazi Altunya’nın neredeyse yarım yüzyıllık arkadaşı Erdal Çalı aldı.  Sonra yüksek lisans tez çalışmasında öğretmenimizi incelemiş öğrencisi Şule Sam, Altunya’nın özgeçmişi ile ilgili bilgiler verdi. Niyazi Altunya’nın yakın dostu, aynı zamanda çalışma arkadaşı, Prof. Dr. Cahit Kavcar ise, kendisi hakkındaki duygu ve düşüncelerini, konuklarla paylaştı.  Bir sonraki konuşmacı, Niyazi Altunya’nın, Isparta Gönen İlköğretmen Okulu’ndan ilk ağabeyi ve kendi tabiriyle, tanıdığı ilk çalgıcı öğretmen adayı, Mehmet Ayhandı. Bunun ardından Gülsen Bektaş Kızılkan, Dr. Niyazi Altunya ile 1990’da, ilk memur sendikası, EĞİTİM-İŞ’in kuruluşundan beri arkadaşı olarak söz aldı. EĞİT-DER adına, 1990’da EĞİTİM-İŞ’in kuruluş çağrısını resmen yapan, sendikanın çevirilerini gerçekleştiren, son yönetim kurulu üyelerinden, Meral Serinyel konuşmasında örgütlenme çalışmalarını,  ilk EĞİTİM-İŞ’in tüm dizgilerini, yayınlarını çıkaran ve aynı zamanda öğretmenimizin ilk dört kitabını yayımlayan, yakın dostu, halkbilimci yazar, Metin Turan da Altunya’nın değeri ve kendisine kattıklarını aktardı. Kurum temsilcilerinden, Yıldırım Kaya, bir öğretmen ve örgütlenme lideri olarak kürsüye davet edildiğinde eğitim alanındaki örgütlülük ve Altunya’nın verdiği emeğin değerinden söz etti. Son olarak eğitim alanının parlamentodaki sesi olmuş, öğretmenimiz Mustafa Gazalcı da konuşmasında, gerek eğitim gerekse eğitim emekçilerinin örgütlenmesi  alanında Dr. Altunya’nın katkılarını övdü.

Niyazi Altunya’ya ödülünü, Cılavuz Köy Enstitüsü mezunu öğretmenimiz, eğitimci ve yazar Perihan Akçam takdim etti. Takdim sonrasında Altunya, başta büyük önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç’u saygıyla anarak başladığı konuşmasında, Köy Enstitülerinin, Cumhuriyetle birlikte başlayan Anadolu aydınlanma mücadelesindeki önemini vurguladı. Altunya, yaptıklarının tamamının birlikte uğraş verenlerle ortak çalışmanın ürünü olduğunu vurguladı

Tören, Serdar Erdem Bayram tarafından gerçekleştirilen müzik dinletisinin ardından sona erdi. Dr. Niyazi Altunya için Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneğinin hazırladığı tören alanında sunulan Armağan Kitap, bedelini derneğe bağış yapan konuklarca büyük ilgi gördü. Kitabı edinenler Altunya’ya imzalatarak saklayacakları güzel bir anının da sahibi oldu.

NİYAZİ ALTUNYA KİMDİR?
Eğitimci-yazar. 1 Nisan 1942, Hacıahmetler köyü / Sütçüler / Isparta doğumlu. Isparta  Gönen İlköğretmen Okulu (1962), Gazi Eğitim Enstitüsü Eğitim Bölümü (1968), Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü (1970) mezunu. AÜ Eğitim Fakültesinde yüksek lisansını (1981), aynı üniversitenin Siyasal Bilgiler Fakültesinde (1990) doktorasını tamamladı. Mesleğine Hakkâri‘nin eski adı Kotranis olan Ördekli köyünde ilkokul öğretmeni olarak başladı (1962). Çok sayıda okulda öğretmenlik, müfettişlik, Gazi Eğitim Enstitüsünde öğretmenlik ve yöneticilik yaptı. Değişik fakültelerde kısa süre Anayasa Hukuku ve Öğretim Yöntemleri dersi verdi. 1993’te emekli oldu. Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanlığı (1990-95) yaptı. Öğretmenimizin gurur verici yazarlığı, Gönen İlköğretmen Okulu gazetesi Gonca’da başladı. Demet, İmece, Yeni Toplum, Yeni Gündem, Okul Defteri, Bilim ve Sanat, Abece dergileri, Yeni Ortam ve birçok günlük gazetede sürmektedir. Şimdiye dek yayımlanmış 38 kitabı vardır.

BAŞLICA ESERLERİ:
Eğitim Sorunumuza Kuşbakışı (1996), Köy Enstitüsü Sisteminin Düşünsel Temelleri (2000), Eğitimde Geleceğe Bakış (2000), Anayasa Hukuku Açısından Türkiye’de Eğitim ve Öğrenim Hakkı (2003), Türkiye’de Öğretmen Örgütlenmesi (1906-2015), Gazi Eğitim Enstitüsü (2006), Gazi Orta Öğretmen Okulu ve Eğitim Enstitüsü (1926-1980), Türkiye’de Öğretmen Yetiştirme Deneyimi 1848-2008 (2008), Köy Enstitüsü Sistemine Toplu Bakış (2010)