YENİ KUŞAK KÖY ENSTİTÜLÜLER DERNEĞİ ANKARA ŞUBESİ           
          3. OLAĞAN GENEL KURULU
                                                     
              ÇALIŞMA RAPORU

                                  
9 MART 2008- 31 ARALIK 2009

                                                         

15 Mart 2009
                                                    Ankara
 
OLAĞAN GENEL KURUL ÇAĞRISI ve RAPORLAR
   
YKKED Ankara Şubesinin olağan genel kurulu, 07.03.2009 tarihinde saat 11.00’de dernek merkezinde, yeterli çoğunluk sağlanamadığı takdirde 15.03.2009 Pazar günü Mimarlar Odası’nın Konur Sokak No: 4/5 Kızılay, adresindeki toplantı salonunda saat 12.00’de çoğunluk aranmaksızın toplanacaktır. Saygılarımızla,                                                      
                                                                                                
Alper AKÇAM
YKKED Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı  

GÜNDEM
  1. Açılış, saygı duruşu ve divan teşkili
  2. Faaliyet raporunun okunması
  3. Bilanço ve denetim raporlarının okunması
  4. Faaliyet, denetim raporları ve bilançonun aklanması
  5. Dernek organlarının ve genel merkez kongre delegelerinin seçimi
  6. Dilek ve temenniler

  YENİ KUŞAK KÖY ENSTİTÜLÜLER DERNEĞİ ANKARA ŞUBESİ   10.03.2008- 07.03.2009 İkinci Yönetim Dönemi Şube Yetkili Organları ve Görev Dağılımı:
Yönetim Kurulu ve Görev Dağılımı:


Yönetim Kurulumuz göreve geldiği 09.03.2008 günü ilk toplantısı yaparak görev bölümünü gerçekleştirdi.
Başkan : Alper AKÇAM, Başkan Yrd : Haluk ERDEM, Sekreter : E. Binnur ARICI, Sayman : Medet BİLGİN, Üye : Kasım KARAKÜTÜK, Üye : Baran USLU, Üye : Ali YALNIZ  şeklinde bir görev bölümü yapıldı. Dernek çalışmaları sırasında Baran Uslu’nun istifası ile boşalan yönetim kurulu üyeliğine Nihat Angı gelmiştir.
Yönetim Kurulu Yedek Üyeliklerine,
Nihat ANGI, Yasemen ÇINAR, Naziver TURAL, İlknur MUHAFIZ, Sema TÜRKELİ, Mete ÖZBAŞ seçilmişlerdi.
  Denetleme Kurulu görev bölümünde Başkanlığa Veli AKDAL, Yazmanlığa, Hüseyin KARAKUŞ seçilmiş, Sabit ÇINAR üye olarak görev almıştı.
Denetleme Kurulu Yedek Üyeleri: 1. Ali BÜLBÜL, 2. Perihan AKÇAM, 3. D. Yaşar ÇALIŞKAN’dan oluşuyordu.
Disiplin Kurulu Görev ve Dağılımı:
Başkan : Varlık ÖZMENEK,  Yazman : Esmani KIRMIZI,  Üye : K. Fügen ÇETİNER

Disiplin Kurulu Yedek Üyeleri:
1. Fatma YİĞİT, 2. Gülin ONAT BAYIR, 3. Hüseyin DİNÇER  olarak belirlenmişti.


                                          Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Ankara Şubesi                 
                                 Yönetim Kurulu  10.03.2008- 07.03.2009 dönemi Çalışma Raporu
 
YKKED Ankara Şubesi 2. yönetim kurulu olarak 09.03.2008 tarihinde toplanan olağanüstü genel kurulun verdiği görevle 09. 03. 2008 tarihinde çalışmalarımıza başladık. Öncelikle,bBugüne kadar sürdürdüğümüz çalışmalarımızda şubemize destek veren üye ve dostlarımıza teşekkür ederiz. Çalışmalarımız sırasında tüm görüşmeler ve kararları tüm üyelerimizle paylaşmayı, yürütme erkini bir imeceye dönüştürmeyi ilke olarak benimsedik. Tüm duyurularımızda kapılarımızın tüm Köy Enstitüsü dostlarına açık olduğunu vurgulamaya özen gösterdik.    İçinden geçtiğimiz ve toplumumuzu, geleceğimizi çok önemli şekilde etkileyecek kararların alındığı bugünlerde Köy Enstitülerinin ülke sorunlarına nasıl çözüm olabilecek yöntemler oluşturduğunu çalışmalarımız sırasında bir kez daha görebilme olanağını yaşadık. Biliyoruz ki, Köy Enstitüleri kavramı, yalnızca bir eğitim ve öğrenim sistemi değil, yaşamın tüm ekonomik ve kültürel öğlerini kucaklayan bir kuramsal bütünlüğü içermektedir. 15.03.2008 tarihinde yapılan 2.toplantımızda derneğin Konur Sok. No: 36/13 Kızılay Adresine taşınmasına karar verildi. Bu tarihten sonra yeni adresimizde, tüm üyelere açık olarak 09 .03.2008- 07.03.2009 tarihleri arasında hiç aksatmadan haftalık toplantılar yaptık. Bu toplantılarda derneğimiz etkinliklerine, yeni üye katılımlarına ilişkin kararlar alındı. Özellikle değişik üniversitelerden gelen öğrencilerle, değişik kesimlerden Köy Enstitüleri ve derneğimize ilgi duyan yurttaşlarımızla aydınlatıcı görüşmeler yapıldı. Dernek toplantılarının aynı zamanda bir aydınlanma, yol ve yöntem tartışma toplantıları olmasına özen gösterildi. Derneğimizin tüzük ve programı doğrultusunda üye sayısının çoğaltılabilmesi, üyeler arasında imece ruhunun geliştirilebilmesi sağlanmaya çalışıldı.    


ETKİNLİKLERİMİZ:
1. Sincan Etkinliği (17 Nisan 2008):
Derneğimizin yerel derrneklerle güç ve eylem birliği yaparak Köy Enstitüsü gerçeğini yerel koşullar ışığında bir kez daha gözden geçirmek, Ankara’yı çevreleyen semtlerdeki yurttaşlarımızla kültürel bağlar kurabilmek ilkesi doğrultusunda yaptığı ilk etkinliktir. Sincan’da bulunan Kars Ardahan Iğdırlılar Kültür ve Sosyal Dayanışma Derneği ile bu doğrultuda güçbirliği yapıldı, ortak etkinlik düzenlendi. 
Dernek lokalini dolduran çevre yerleşiklerinin katılımıyla gerçekleşen etkinlik büyük bir ilgiyle izlendi. Önce Mandolinli Kız Belgelesi gösterildi. Arkasından Ankara Şube Başkanı Alper Akçam, “Cilavuz’dan Geçerken” başlıklı bir konuşma yaptı. Toplantı sırasında yönetim kurulu üyeleri Ali Yalnız ve Medet Bilgin de yer aldılar… Daha sonra kısa bir müzik dinletisi gerçekleştirildi. Etkinlik bitiminde söz alan Sincan halkı ve dernek üyeleri YKKED Ankara Şubesi ilgililerine dernek merkezine kadar gelerek kendilerini bilgilendirdikleri ve heyecan verici bir toplantı gerçekleştirdikleri için teşekkür ettiler. Benzer toplantıların yinelenmesi çağrısında bulundular.

2. 18.04.2008 H.Ü. Beytepe Yerleşkesi’nde Köy Enstitüleri: 18 Nisan Cuma günü Hacettepe Üniversitesi, Beytepe Yerleşkesinde YKKED Ankara Şubesi ile Hacettepe Üniversitesi öğrenci konseyi temsilciliğinin birlikte düzenledikleri “ Kültür- Eğitimde Politik Yöntemler Ve Köy Enstitüleri” başlıklı progrm gerçekleştirildi. Bu programda Ankara’da yaşayan Köy Enstitüsü mezunu bayan öğretmenlere genel merkezce önerildiği biçimde birer onur belgesi verildi.

3. 17.05.2008 Anadolu Aydınlanması I: “Karadenize Düşen Işık: Beşikdüzü K. E.” Ardeşenliler Derneği ve Rizeliler Federasyonunun eylem birliği ile 17 Mayıs günü Federasyon binasında Beşikdüzü Köy Enstitüsü anma etkinliği yapıldı. Önce Ardeşenliler Derneği Başkanı Ahmet Üstoğlu konuştu… Osmanlı çöküş dönemiden başlayarak eğitimdeki durumu, Anadolu coğrafyasının perişanlığını özetledi Üstoğlu… Arkasından YKKED Ankara Şube Başkanı Alper Akçam söz aldı. Köy Ensitütüleri ve eğitmenler seferberliği girişimlerini tarih içindeki gidiş gelişlerle öyküledi… Cumhuriyet’in kültür ve eğitim politikalarana yönelmiş eleştirilerin arkasındaki emperyalist kültür politikalarının içyüzünü aydınlatan bir konuşma yaptı Akçam… Genç kuşakların hangi nedenlerle kendi tarihlerine yabancı kılınmak istendiğini, Köy Ensitüleri’nin neden bitmeyen bir kavga olarak ülke gündeminde hep canlı kalacağını açıklayan bir konuşma… Konuşmalardan sonra Beşikdüzü Köy Ensitüsü belgeseli izlendi…  Konuklardan söz alanlar kendi bildikleriyle, anılarıyla genişlettiler anlatı ufkunu. TBMM’ne kadar yansımış Müdür adlı oyunun ve motor üzerine yazılmış teknik kitapların yazarı 1945’in Beşikdüzülü’sü İbrahin Kuyumcu, Şinasi Eskiçırak, Yakup Kepenek söz aldılar... Salonu dolduran izleyiciler o yılları yeniden yaşadılar.  Daha sonra Ankara’da yaşayan ya da yakınları bulunan Beşikdüzü Köy Enstitülü öğretmenlerimize onur belgeleri verildi. İsmail Çalışkan, Şinasi Eskiçırak, İbrahim Kuyumcu, Remziye Kaygusuz, Nuri Çelenk, Nadire Demirtaş, Osman ve Havva Sürmen, Abdullah Demirtaş, Yakup Kepenek, Saim Kaptan, İshar Güvenç, Tahsin Akşimşek, Tahsin Yağcı’nın kendilerine, rahatsızlık nedeniyle gelemeyenlerin de yakınlarına onur belgeleri verildi.

4. Tonguç Anması:
YKKED Ankara Şubesi ve TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin birlikte düzenledikleri etkinlik 25 Haziran 2008 günü, Mimarlar Odası’nın Kızılay’daki merkezinde yapıldı.
Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu üyesi Ali Hakkan’ın başkanlık ettiği açık oturumda Pakize Türkoğlu, Haluk Erdem ve Alper Akçam konuştular. Daha sonra Fügen Çetiner tarafından hazırlanan Tonguç belgeseli gösterildi.  

5. 27.09.2008 Anadolu Aydınlanması II:
“Akdağ’da Anadolu’ya Akpınar Aydınlığıyla, Akpınar Köy Enstitüsü” Yeni Kuşak Köy Enstitüler Derneği Ankara Şubemiz, Anadolu Aydınlanması seri etkinlikleri kapsamında 27 Eylül 2008 Cumartesi günü, Kızılay’daki Amasya Evi’nde, Amasya Boraboylular Derneği, Amasya Çevre Köylüler Derneği ve Eğit-Der’in katılımıyla “Akdağ’dan Anadolu’ya Akpınar Aydınlığı” başlığıyla Akpınar Köy Ensitüsü etkinliğini gerçekleştirdi. Etkinlik, YKKED Ankara Şube Disiplin Kurulu üyesi Fügen Çetiner’in Akpınar Köy Enstitüsü Müdürü Enver Kartekin ve 1946 mezunlarından İsmail Hakkı Tonguç’a armağan gelmiş iki albümden yararlanarak hazırladığı bir belgesel sunumu ile başladı. Daha sonra, Akpınarlılar adına yazar-öğretmen Osman Bolulu, Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği adına da Başkan Alper Akçam konuştular. Oktay Kaya ve Makbule Arlan tarafından Ruhi Su’nun 23. ölüm yıldönümü nedeniyle hazırlanmış bir dinleti izlendi…

6. 24.10.2008 “Cumhuriyetimiz 85 yaşında: Eğitim ve Kültür Politikalarımız” Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Ankara Şubesi, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanlığı ve Gazi Üniversitesi Hasan Âli Yücel Araştırma ve Geliştirme Merkezi ile güçbirliği yaparak Cumhuriyet’in 75. Yıldönümü nedeniyle ortak bir etkinlik düzenmesini sağladı. Ankara Üniversitesi’nin Cebeci Yerleşkesi’nde, ATAUM Salonu’da yapıyan etkinliğin düzenlenmesinde YKKED Ankara Şubesi önderlik etmişti. Son yıllarda sıkça tartışılan “Erken Cumhuriyet Dönemi” kültür eğitim politikalarının nesnel olgular ışığında, tarihe saygıyla davranılarak yeniden konuşulmasında yarar olacaktı. Özellikle de 2008 yılı ilk aylarına damgasını vurmuş, sosyolog Şerif Mardin’e ait “imam öğretmeni yendi!” savı, böyle bir değerlendirmeyi yaşamsal öneme getiriyordu. İmam ile öğretmen ilişkisi, Osmanlı Batılılaşma çabalarının başladığı tarihlerden beri eğitim ve kültür politikalarının odağında oturan bir ikilem olarak yer almıştı. 24 Ekim 2008 günü düzenlenen etkinliğin konu başlıkları bile, Şerif Mardin’in “imam öğretmeni yendi” değerlendirilmesinin ne kadar öznel ve yanlı bir yorum olduğunu gösterebilecek zenginlikteydi. Etkinlik A. Ü. Eğitim Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gönül Akçamete’nin açış konuşmasıyla başladı. Arkasından YKKED Ankara Şube Başkanı Alper Akçam ve Gazi Ün. H. Â. Yücel Merkezi Başkan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Haluk Erdem kendi açış konuşmalarıyla katıldılar. Açılıştan sonraki ilk oturumda Prof. Dr. Kemal Özmen başkanlık yaptı. Hacettepe Ün. Den Prof. Dr. Hasan Pekmezci “Cumhuriyet ve Resim” üzerine konuştu. Prof. Ali Uçan’ın konuşma başlığı “Cumhuriyet’in Müzik Devrimi” idi. Yakın zamanlarda Kırmızı Yayınları’ndan “gökyüzünden Başka Sınır Yok” adlı inceleme-deneme kitabı yayınlanmış İsmail Mert Başat, “Cumhuriyet ve Estetik” üzerine konuştu. İkinci oturumun konusu “Cumhuriyet ve Eğitim Politikaları” idi. Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak’ın başkanlık ettiği oturumda YKKED Genel Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş, derneğimiz üyesi Dr. Niyazi Altunya ve Prof. Dr. Onur Bilgi Kula konuştular. Onur Bilge’nin konuşma başlığı “Cumhuriyet’in Öncesi ve Sonrası’nda Avrupa Gözüyle Türkiye” idi. Öğlen yemek arasından sonra Ankara Üniversitesi Konservatuvarı’ndan gelen konuk sanatçıların izleyicilere sunduğu müzik dinletisi vardı. Modernize edilmiş halk müziği parçalarının çoğunlukta olduğu dinleti büyük bir beğeni ile izlendi. Cumhuriyet’in güzellik ve estetik anlamında neler geliştirmiş olduğunun da somut bir ifadesi idi izlenilen program… Üçüncü oturum Prof. Dr. Rıfat Miser’in başkanlığında yapıldı. Dr. Atilla Arden, Talip Apaydın ve YKKED Ankara Şube Başkanı yazar Alper Akçam “Cumhuriyet ve Halk Kültürü” üzerine konuştular. Son oturumda Prof. Dr. Cavit Kavcar’ın başkanlığında genel bir değerlendirme yapıldı. ATAUM Salonu girişinde YKKED Genel Merkezi’nin hazırlamış olduğu “Yarım Kalmış Mucize: Köy Enstitüleri” sergisi vardı. Etkinliğin zengin içeriğine ve ülke kültürel alanındaki yaşamsal önemine karşın salonun dolmamış olması dikkat çekti. Zaman zaman gruplar halinde gelen öğrencilerin de konuşmaları çok ilgiyle izlememeleri, konuyu tartışmamış olduklarını, toplantı için yeterli bir ön hazırlık yapılmamış olduğunu gösteriyordu.  

7. 28.10.2008 YKKED Şubesi Öğretmenler Günü’nde ODTÜ’deydi… YKKED Ankara Şubesi ile ODTÜ Eğitim Fakültesinin birlikte düzenledikleri “Öğretmenler Günü” etkinliğinde Halise Apaydın ve Perihan Akçam ODTÜ öğrencileri ile “Köy Enstitülü Öğretmen Olmayı” ve Köy Enstitülerini konuştular. Her ikisi de Cilavuz Köy Enstitüsü çıkışlı olan öğretmenlerimizden Halise Apaydın, Cilavuz Köy Enstitüsü Uygulama İlkokulu’nda Perihan Akçam’ın da öğretmenliğini yapmıştı… Henüz 10 yaşında yetim bir kız çocuğu ve 4. sınıf öğrencisi olarak Cilavuz’a gelmiş Perihan Akçam burada bir yıl eğitim gördükten sona Köy Enstitüsü’ne geçmişti. Her iki öğretmenimizin konuşmaları öğrenciler tarafından büyük bir dikkat ve ilgi ile izlendi. Öğretmenlerimiz, hem Köy Enstitüsü yıllarıyla ilgili açıklamalar yaptılar, oradaki eğitimin niteliğine ilişkin bilgiler verdiler hem de Köy Enstitüleri’nin kuruluş ve kapanış gerekçeleri üzerine kendi yorumlarını aktardılar… Bugün eğitim sisteminde gözledikleri eksikleri ve yanlışları vurguladılar, öğretmen adayı öğrencilere önerilerde bulundular… 

8. 17.01.2009 Anadolu Aydınlanması III: " YILDIZELİ'NDEN AKAR KIZILIRMAK PAMUKPINAR KÖY ENSTİTÜSÜ ATEŞİYLE” Bu etkinlik, Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyonu ile güçbirliği yapılarak, Hacı Bektaş Vakfı’nın Sokullu İğde Sokak’taki binasında gerçekleştirildi. Dışarıda kar yağıyordu ve salonda kaloriferler yanmıyordu... Buna karşın salonu dolduranların çoğunluğu Köy Enstitüsü ve imece gönüllüleri olarak iki saati aşkın bir süreyle etkinliği izleme özverisini gösterdiler. Etkinlik, Kızılırmak Yerel Dernekler Federasyon Başkanı Mustafa Özarslan'ın açılış konuşmasıyla başladı. Fügen Çetiner'in hazırladığı, Çetiner ve Oktay Kaya tarafından seslendirilen Pamukpınar Köy Enstitüsü belgeseli, hem önemli fotoğraf, belge ve anıları yeniden canlandırdı, hem izleyenlere duygusal anlar yaşattı. Programın sunuculuğunu yapan YKKED Ankara Şube üyesi Ayşe Kadriye Bağlan, İsmail Hakkı Tonguç'un Ilgaz yollarında çatısı akan bir ilkokulun çatısını aktarmasını anlatan bir parça okudu. Ilgaz köylerinden birinin ilkokul başöğretmeninin çatıyı aktaran kişinin ilköğretim genel müdürü Tonguç olduğunu öğrendiğinde duyduğu şaşkınlık anımsandı... Sonraki konuşmacı Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Başkanı Alper Akçam oldu. Akçam'ın konuşmasından sonra buz gibi salonda yalınayakla semah gösterimi yapan Kızılırmak yürekli gençler sahne aldılar; uzun uzun alkışlandılar... Programın son bölümünde Pamukpınar Köy Enstitülü çıkışlı öğretmenlerimize YKKED Ankara Şube tarafından hazırlanmış onur belgeleri verildi. Salonun soğukluğuna direnebilmeyi başaran öğretmenlerimiz belgelerini alırken Hüseyin Kızılırmak öğretmenimiz "Düştüler Peşime" adlı şiirini okudu. Kızılırmak öğretmenin çaldığı mandolin eşliğinde sahnedeki öğretmenlerimiz ve salonda bulunanlar Ziraat Marşı'nı söylediler...

9. 26.02.2009 Hasan Ali Yücel Etkinliği Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği Ankara Şubesi’nin ODTÜ Eğitim Fakültesi ve ODTÜ Eğitim Topluluğu ile birlikte düzenlediği “HASAN ÂLİ YÜCEL’DEN GÜNÜMÜZE, BİLİM, EĞİTİM VE KÜLTÜR POLİTİKALARIMIZ” başlıklı etkinlik 26 Şubat 2009 Perşembe günü ODTÜ Mimarlık Amfisi’nde gerçekleştirildi. Etkinliğin ilk başta göze çarpan en önemli özelliği Ankara ve İzmir’in değişik üniversitelerinden profesörlerin, araştırmacı yazarların konuşmacı oldukları oturum başkanlıklarını ODTÜ Eğitim Topluluğu üyesi öğrencilerin yapmasıydı. Eğitim Topluluğu üyesi öğrencilerin tamamının ODTÜ Eğitim Fakültesi dışı bölümlerin öğrencileri olmaları da diğer önemli bir durumdu… Çeşitli teknik ağırlıklı fakülte öğrencileri, kendi araştırmacı yönelimleriyle seçtikleri eğitim ve kültür alanındaki etkinliğin hazırlanmasına, duyurulmasına ve etkinlik süresince de başarılı olabilmesi için canla başla çalıştılar. Sempozyumun hazırlanmasında da sempozyumun öğrenciler tarafından yoğun olarak izlenmesinde de yalnızca gönüllülük ve paylaşma duygusu egemendi. Genç kuşaklara özgürce seçim ve kendi varoluş bilinçleri içinde yönetim olanağı tanındığında, kimilerince çokça dile getirilen “gençlik okumuyor”, “gençlik kültürel etkinliklere katılmıyor” yollu yakınmaların çok da anlamlı olmadığı görülmüş oldu. Oturum başkanı olan ODTÜ öğrencileri, yalnızca kendi olanaklarıyla hazırladıkları metinleri sundular, oturumların zaman kullanımı ve işlevselliği açısından gerekli olan uyarıları konuşmacılara hiçbir çekince duymadan yaptılar…  ODTÜ öğrencilerinin hazırlık için bulabildikleri çok kısa süreye karşın Hasan Âli Yücel ve Cumhuriyet kurucu felsefesinin kütltür ve eğitime bakışı konusunda çok önemli şeyler öğrendikleri ve öğrendiklerini kendi iç dünyalarında benimsemiş oldukları konuşmalarına açıkça yansıyordu… Sempozyumun Hasan Âli Yücel adına en çok yakışan yanı da öğrencilerin etkinlik içindeki bu konumları olsa gerekti. YKKED Derneği’nin etkinlik hazırlık sürecinde izlediği, öğrencileri her konuda özgür bırakma ilkesinin doğruluğu da böylece görülmüş oldu. Etkinliğin büyük ölçüde ev sahipliği yapan ve hazırlıktan kapanışa kadar büyük bir titizlikle tüm sorunların çözümü ve etkinliğin başarısı için uğraşan ODTÜ Eğitim Fakültesi yönetici ve ilgili öğretim görevlilerinin de öğrencilere, sempozyumun tüm düzenleyici ve katılımcılarına duyduğu güvenin de böyle bir sonuca varılmasında çok önemli olduğu söylenmelidir. Etkinlik, ODTÜ Eğitim Topluluğu üyesi Pınar Kurdoğlu’nun sunuş konuşması ile açıldı. Hasan Âli Yücel belgeselinin izlenmesinden sonra açış konuşmaları gerçekleştirildi. ODTÜ Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Meral Aksu’nun yaptığı açış konuşması salonu dolduran konuklar ve öğrenciler tarafından ilgiyle izlenirken, sahneye Prof. Aksu’nun babası ile Hasan Âli Yücel’i birlikte gösteren bir fotoğraf yansıtılmıştı. YKKED Ankara Şube başkanı Alper Akçam ve ODTÜ Eğitim Topluluğu başkanı Kadir Deniz’in açış konuşmalarından sonra ilk okurum’a, “Bilim Politiları”na geçildi. Bu oturumun başkanlığını ODTÜ Eğitim Topluluğu üyesi Sadık Dinler yaptı. Oturum konuşmacıları olarak Bilkent Üniversitesi’nden Prof. Dr. Semih Koray, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cevat Kart, emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Örs söz aldılar. Oturum başkanı Sadık Dinler’in çok rahat tavırları, yüzünden gülümsemesini hiç eksik etmeden yaptığı süre uyarıları ve oturumun en ateşli konuşmacısı Rize aksanlı Prof. Dr. Cevat Kart ile diyaloğu salonu dolduran kalabalığın sıkça gülüşmesine yol açtı. Tüm konuşmalar büyük bir ilgi ve dikkatle izlendi. İkinci oturumun başlığı “Hasan Ali Yücel’den Günümüze eğitim Politikaları” idi. Bu oturumun yöneticiliğini Eğitim Topluluğu üyesi, ODTÜ öğrencisi Gisem Buse Çetiner yaptı. Konuşmacılar İzmir 9 Eylül Üniversite’nden Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş, Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nezihe Şentürk ve yine Gazi Üniversitesi’nden, YKKED Ankara Şube başkan yardımcısı Yard. Doç. Dr. Haluk Erdem idi. Yemek için verilen aradan sonra “ODTÜ Yaylı Çalgılar Kuarteti”nde yer alan 1. Keman Ayşe Akçay, 2. Keman Faruk Tamer, Viyola Barış Uluçınar ve viyolensel Tayfun Sansa’nın dinletisi izlendi. Sempozyumun üçüncü oturumunda, “Kültür Politikaları” konuşuldu. Bu oturumu ODTÜ Eğitim Topluluğu’ndan Selim Orhan yönetti. YKKED Ankara Şube Başkanı Alper Akçam’ın konuşmasından sonra rahatsızlığı nedeniyle toplantıya katılamayan ODTÜ Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seçil Karal Akgün’ün bildirisi başka bir öğretim üyesi tarafından okundu. Etkinliğin “Değerlendirme Oturumu”nda Hasan Âli Yücel’in kızı Canan Yücel Eronat ve felsefeci yazar Vecihi Timuroğlu konuştular. Sempozyumun bu son oturumunda salonda bulunan öğrencilerin yoğun ve içtenlikli sorularının başlattığı karşılıklı diyaloğlar izlendi. Hem içerik hem de biçimsel kurgu olarak üzerinde çok durulması, düşünülmesi gereken önemli bir etkinlik olarak kültür tarihimize geçecektir ODTÜ Mimarlık Amfisi’nde gerçekleştirilen “Hasan Âli Yücel’den Günümüze, Bilim, Eğitim ve Kültür Politikalarımız”…  

10. “Topluma Hizmet Dersi Uygulamaları”: Eğitim fakültelerinde yeni başlayan “Topluma Hizmet Dersi” uygulamaları doğrultusunda derneğimize değişik üniversitelerden başvurular gelmektedir. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanlığı tarafından şubemize işbirliği öneren yazıya yanıt verilerek genç kuşaklara Köy Enstitüsü gerçekliğinin iletilebilmesi, günümüz kültür eğitim politikalarına seçenek çözümler üretilebilmesi için çalışmalara başlanmıştır. Bir taslak metin hazırlanarak ilgili arkadaşlarımızın görüşüne sunulmuş, derneğimize gelen öğrenciler ve genel merkezimizle de bu metin paylaşılmıştır.   Bu başlık altında derneğimizin önünde yeni ve anlamlı bir çalışma alanı açılmış olduğu açıkça görülmektedir. Önümüze çıkan bu durum hem uygulama alanında bir olanak, hem de büyük bir sorun olarak değerlendirilmelidir. Özellikle de tüm dernek çalışmaları sırasında gereksinimini duyduğumuz “etkin üye” eksikliği bir kez daha kendisini duyurmaktadır.

11. Bilgisunar (WEB Sitesi) Çalışmaları:
Derneğimizin tanıtımının daha iyi yapılabilmesi ve daha yaygın bir iletişim-etkileşim ağı kurabilmek için yönetim kurulu üyemiz Nihat Angı başkanlığında yapılan çalaşmalar sonucu web sayfamız oluşturulmuştur. Bilgisunar adresimiz, www.ykked.org.tr  dir.  
Etkinliklerimiz ve dernek politikaları, Köy Enstitüsü geçmişi, günümüz kültür eğitim politikalarına yönelik eleştiri ve önerilerimiz bu alanda görünür kılınmakta, tartışmaya açılmaktadır. Üyelerimizin ve ilgili herkesin bu alandaki tartışmalara yazıları ve düşünceleriyle katkıları beklenmektedir.     

12. Ortak Yemekler: 02.05.2008, 07.06.2008, 31.10.2008 ve 23.01.2009 tarihlerinde üyeler ve dostlarıyla tanışma ve kaynaşma yemekleri düzenlemiştir. Yönetim kurulu üyelerimiz ve dernek üyelerimizin çalışmaları ile derneğimize 21 yeni üye kazandırılmıştır. 3 üyemiz de vefat ve istifa nedeniyle üyelikten ayrılmışlardır. Üyelerimizle iletişim çoğunlukla telefon zinciri ve internet üzerinden yapılmıştır. Şubemizi doğrudan arayarak köy enstitüleri konusunda araştırma yapan üniversite lisans ve lisansüstü öğrencilerinin ödev ve araştırmalarına bilgi ve çeşitli kaynak desteği sağlanmıştır.  

Planlanmış etkinlikler:
I. 19 Mart 2009, Ufuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi ile birlikte düzenlenecek, “Köy Enstitüsü’nden Günümüze” etkinliği… II. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi ile birlikte 17 Nisan anması… YKKED Ankara Şubesi yönetim kurulu olarak tüm çalışmalar ve etkinliklerimiz sırasında yönetim katlarında görev almadığı halde büyük bir özveriyle desteğini esirgemeyen az sayıdaki üye arkadaşımıza da teşekkür etmeyi borç biliriz. Disiplin kurulu üyemiz Fügen Çetiner ise kendi başına bir kaynak bulma, veri oluşturma merkezi gibi omuzladı çalışmalarımızı; şube yönetiminin en büyük destekçisi oldu. Akpınar ve Pamukpınar etkinlikleri sırasında yoğun emeklerle hazırladığı belgesellerle Köy Enstitüleri kültür tarihi için önemli kazanımlar sağladı. Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Ankara Şubesi’nin bugüne kadarki çalışmalarında olduğu gibi bundan sonrakilerde de Fügen Çetiner’in adının anılacağından kuşkumuz yoktur. Saygılarımızla…     A. Alper Akçam (Başkan)    Haluk Erdem (Başkan Yard.)    Binnur Arıcı (Sekreter üye)          Medet Bilgin (Sayman üye)          Nihat Angı (üye)  Kasım Karakütük (üye)     Ali Yalnız (Üye)

         YENİ KUŞAK KÖY ENSTİTÜLÜLER DERNEĞİ ANKARA ŞUBESİ DENETİM RAPORU 09.03.2008-28.02.2009 Denetleme kurulumuz, 15.03.2008 tarihinde toplanarak görev dağılımı yapmıştır. Bu dağılım sonucunda Başkanlığa Veli AKDAL, Yazmanlığa Dr. Hüseyin KARAKUŞ getirilmiştir. Denetim kurulumuz, dernek etkinliklerini, gelir-gider hesaplarını yasal süreler çerçevesinde inceleyerek aşağıdaki sonuçlara ulaşmıştır.
  1. Olağanüstü toplantıdan sonra göreve gelen yönetim, büyük bir özveri ve kararlılıkla yönetim görevlerini yerine getirdikleri görüldü.
  2. Kıt kaynaklar çerçevesinde, derneğe yerleşik yer’in bulunduğu; yönetim toplantılarının düzenli ve sürekli bir şekilde yapıldığı görüldü.
  3. Yönetim kurulu toplantılarına tüm üyelerin davet edilerek birlikte karar alındığı ve etkinlikler düzenlendiği görüldü.
  4. Köy Enstitüleri ve eğitim alanına yönelik özel günlerde; etkinliklerin büyük bir titizlik ve başarılı bir şekilde yapıldığı görüldü.
  5. Mali kayıtlar incelendiğinde; gelir-gider,belge, hesap ve kayıtların düzenli ve usulüne uygun tutulduğu görüldü.
Yapılan denetlemelerde; yönetim kurulu’nun özverili bir şekilde çalışarak, birçok etkinlik yaptığı ve dernek amaçları doğrultusunda çalıştığı görülmüştür. Maddi zorluklara rağmen, çalışmalarını sürdüren yönetim kurulu üyelerine teşekkür eder, başarılarının devamını dileyerek genel kurulumuza saygıyla sunarız. 

Veli AKDAL                         Dr.Hüseyin KARAKUŞ                     Sabit ÇINAR  
Başkan                                            Yazman                                         Üye